Praktikkurs – humanister i arbetslivet

För studenter inom humaniora och teologi

header

Det finns många fördelar med att gå en praktikkurs

Att göra praktik innebär att du utför ett arbete på en arbetsplats och därigenom får du chansen att använda dig av dina kompetenser och det du lärt dig under din utbildning i en professionell miljö. Under kursens gång får du möjlighet att reflektera över hur dina färdigheter kan utvecklas och vilka karriärvägar som kan passa dig. 

På den här sidan hittar du information om:

Hitta en praktikplats och förbered dig för praktikkursen

För att kunna läsa kursen behöver du själv hitta en praktikplats. Att finansiera eventuella resor, bostad och liknande är också ditt eget ansvar. Praktiken kan utföras inom offentlig eller privat verksamhet samt frivilligorganisationer i Sverige eller utomlands. Du hittar några bra länkar om hur man letar praktik här nedanför under rubriken “Så här gör du”.

Du kan anmäla dig till kursen utan att ha ett färdigt praktikerbjudande (gäller ej vid sen anmälan). Senast sista kompletteringsdag behöver du dock ha fått ett erbjudande och laddat upp en praktikplan på www.antagning.se för att inte strykas på grund av obehörighet. Läs mer om antagningsprocessen nedan under rubriken “Så här gör du”.

Förutom att du utför dina arbetsuppgifter på din praktikplats, kommer du också att genomföra några mindre kursmoment som är gemensamma för alla som läser kursen. Dessa genomförs på distans, så du behöver inte vid något tillfälle befinna dig i Lund. Men du behöver ha tillgång till dator med webbkamera och nätuppkoppling för kursmomenten. 

Kursmomenten inkluderar ett obligatoriskt introduktionsmöte och examinerande moment. De examinerande momenten är dels en praktikrapport där du analyserar dina erfarenheter från praktiken, dels en reflekterande essä om generella kompetenser och humanioras roll i arbetslivet. Denna essä presenterar du för dina kurskamrater under ett obligatoriskt seminarium.

Ett ämne på fakulteten måste godkänna din praktikplats 

För att vara behörig till kursen behöver praktikplatsen, handledaren och de huvudsakliga arbetsuppgifterna under praktiken ha fått ett godkännande av en representant för ett ämne vid HT-fakulteterna. Vilket ämne som gör detta beror på vad du studerat och till vilken del av din utbildning praktiken kopplar an till. Har du exempelvis läst historia så kommer en representant för ämnet historia att bedöma om din praktikplats kan godkännas. 

Ämnet som din praktik koppas till måste vara ett ämne (även kallat huvudområde) som ges vid HT-fakulteterna och du måste ha läst minst 60 hp på grund och fortsättningsnivå i detta ämne (eller en motsvarande utbildning vid annat lärosäte). Du anger vilket av våra ämnen din praktik anknyter till i praktikplanen som du inkluderar i din ansökan (läs mer nedan under rubriken “Så här gör du”).

Här hittar du en lista över alla våra ämnen/huvudområden: 

För att din praktik skall bli godkänd behöver arbetsuppgifterna ha anknytning till din utbildning, så att du under praktiken får möjlighet att använda och utveckla kunskaper och färdigheter som du fått från din utbildning. Praktiken ska omfatta varierande arbetsuppgifter på praktikplatsen. Du skall få en handledare tilldelad dig och med stöd av denna ska du ges möjligheter att utföra kvalificerat inriktat arbete – analys, planering eller utvärdering – och kontinuerligt medverka i det dagliga arbetet.

Så här gör du

Börja med att göra en anmälan till kursen via antagning.se. Du behöver inte ha ett praktikerbjudande när du anmäler dig till kursen. Du har fram till och med sista kompletteringsdag på dig att hitta en praktikplats och ladda upp en praktikplan på antagning.se. Har du inte laddat upp en plan efter sista kompletteringsdag så kommer du att bli struken från kursen på grund av obehörighet.

Du behöver hitta din praktikplats på egen hand. Till din hjälp har vi formulerat ett brev till arbetsgivaren som du kan använda och som du kompletterar med ditt personliga brev. När du fått ett praktikerbjudande behöver du och din praktikgivare utforma en praktikplan som skall godkännas av ett av fakultetens ämnen för att du skall vara behörig till kursen (se nästa steg).

Du behöver ha en särskild handledare på arbetsplatsen under den tid du är där. Tillsammans med handledaren utformar du en praktikplan där det framgår att du har fått ett erbjudande om en praktikplats och där beskriver ni i stora drag vilket innehåll din praktik kommer att ha. Vi behöver ha det underlaget för att kunna godkänna praktikplatsen. Om vi bedömer att praktikplatsen och arbetsuppgifterna är relevanta, och om du uppfyller behörigheten i övrigt, blir du villkorligt behörig till kursen. Instruktioner för praktikplanens utformning finns i blanketten nedan.

Är du osäker på om den arbetsplats du tänkt att praktisera på kan sägas vara en kvalificerad praktikplats inom ditt ämne är du välkommen att kontakta studievägledaren för att diskutera ditt val av praktikplats. Du hittar kontaktuppgifter till studievägledaren för ditt ämne här: Studievägledning vid HT

Praktikplanen laddar du upp på Mina sidor på antagning.se senast sista kompletteringsdag (se antagning.se Viktiga datum). Vid sen anmälan laddas praktikplanen upp samtidigt som anmälan görs.

OBS: Mejla gärna kursens studievägledare när du laddat upp din praktikplan så att du får veta om den är godkänd så fort som möjligt. 

Om du blir antagen till kursen behöver vi upprätta ett praktikavtal före kursstart för att du ska kunna bli helt behörig och därmed slutgiltigt antagen och registrerad på kursen. Praktikavtalet är ett trepartsavtal, som skrivs under av dig, din praktikplats (till exempel handledaren) och Lunds universitet. I avtalet fastställs vad var och en åtar sig. Vi kommer att skicka ut detta avtal till dig och din praktikgivare för era underskrifter i god tid innan kursen börjar.

Om det är fler som är behöriga till praktikkursen än vad vi kan ta emot behöver vi göra ett urval bland alla behöriga sökande. Urvalet baseras på samma kriterier som de flesta fristående kurser, det vill säga gymnasiebetyg, högskoleprov och akademiska meriter.

Som för andra kurser får du ett första antagningsbesked som du behöver tacka ja till för att behålla din plats.

När praktikkursen är öppen för sen anmälan ska du anmäla dig till kursen först när du har en färdig praktikplan som du kan ladda upp på antagning.se samtidigt som du anmäler dig. Eftersom en praktikplan är nödvändig för att du ska vara behörig till kursen blir din sena anmälan struken om du inte har någon.

Under tiden för praktiken följer du arbetstiderna på praktikplatsen. Praktikperioden ska omfatta minst 18 veckor. Under praktikperioden ska du ha tid till att skriva din praktikrapport och reflekterande essä. Kursen har också ett obligatoriskt introduktionsmöte på zoom, och ett obligatoriskt seminarium där kursens alla deltagare presenterar sina reflekterande essäer.

Efter avslutad praktik behöver handledaren intyga att du har uppfyllt din del av avtalet, så att du kan få betyg på kursen. Vi skickar ett underlag till handledaren. Du får förstås också möjlighet att utvärdera kursen i en vanlig kursutvärdering.

Anmälan och kurshemsida

Mer information om behörighet och urval, samt länk till anmälan hittar du på lu.se:

På kurshemsidan hittar du litteraturlista och schema senast en månad före kursstart.

Kontakt

För frågor om praktikkursen, kontakta studievägledare Robert Ekdahl.

Funderar du på arbetslivet?

Diskutera karriär och praktik med vår arbetslivskoordinator.

En kompass i en hand vid en väg.
Sidansvarig: webmastersol.luse | 2024-11-12