Sara, huvudredaktör på Malmö stad
Det finns en genomgående röd tråd i programmet vilket ger en specialistkompetens som jag upplever att det finns ett stort behov av idag, inte minst inom offentlig sektor.
– Sara, kull 1
Efter att Sara tog examen från Språkkonsultprogrammet läste hon en yrkeshögskoleutbildning i webbutveckling, och fick därefter jobb som huvudredaktör på Malmö stads externwebb. Språkexpertisen och webbkompetensen har varit en vinnande kombination för henne i arbetet med att klarspråksgranska, analysera, mottagaranpassa och bygga tekniska lösningar för kommunen och dess invånare.
Varför valde du att studera Språkkonsultprogrammet?
Jag har varit intresserad av språk och skrivande sedan grundskolan. Därför kändes det naturligt att fortsätta med språkstudier även när det blev dags att söka till universitetet. På den tiden visste jag bara att jag ville arbeta praktiskt med text så jag sökte runt på nätet efter utbildningar. Precis som många andra med liknande intresse spanade jag först in både journalistikprogrammet och medie- och kommunikationsvetenskap, men det kändes inte helt rätt. Så när jag hittade Språkkonsultprogrammet, såg kursinnehållet och att programmet dessutom skulle starta upp i Lund var jag tvungen att söka!
Skulle du rekommendera andra att läsa Språkkonsultprogrammet? Varför?
Absolut! Det är en bred utbildning och kunskaperna du får med dig är användbara inom så många olika yrken där du arbetar med svenska språket eller kommunikation på olika sätt. Praktikperioden och den valbara terminen gör det dessutom möjligt att skräddarsy din utbildning ytterligare. Samtidigt finns en genomgående röd tråd i programmet vilket ger en specialistkompetens som jag upplever att det finns ett stort behov av idag, inte minst inom offentlig sektor. Jag tänker då främst på kompetens att analysera, bearbeta och mottagaranpassa texter ur fler perspektiv och på fler nivåer än vad en kanske får möjlighet att lära sig via andra utbildningar.
Hur har du kunnat använda dina studier i yrkeslivet?
Varje dag använder jag det jag lärde mig på Språkkonsultprogrammet. Som redaktör på Malmö stads externwebb jobbar jag mycket med att bearbeta och mottagaranpassa webbtexter, så allt jag lärt mig från skrivkurserna kommer verkligen till nytta. Vi fick också träna mycket på att både ge och ta emot respons på texter på ett konstruktivt sätt. Även de kunskaperna är användbara i olika samarbeten med andra redaktörer eller verksamheter på förvaltningarna.
Dessutom deltar jag just ni i ett klarspråksprojekt. Där har vi ordnat introduktionsutbildningar i klarspråk för alla medarbetare på stadskontoret, i samarbete med företaget Språkkonsulterna. I det projektet är det såklart en stor fördel att jag själv är utbildad språkkonsult, både i samarbetet med Språkkonsulterna och nu när vi håller på att ta fram eget utbildningsmaterial till vårt intranät.
Vad skulle du rekommendera blivande studenter att tänka på när de väljer sin utbildning?
Välj det som du är intresserad av först och främst. Vet du inte riktigt vad du är intresserad av så testa gärna på några olika kurser till att börja med – du kan alltid hoppa av om det inte är något för dig. Då har du åtminstone tagit reda på det! Var inte rädd för att kombinera kurser eller program som du först kanske inte tänker passar ihop. I slutändan kan det faktiskt leda till att du blir mer konkurrenskraftig på arbetsmarknaden.
Har du kombinerat andra ämnen med Språkkonsultprogrammet eller läst en masterexamen? Hur fungerade det?
Under den valbara terminen på Språkkonsultprogrammet studerade jag kurser i medieteknik och webbpublicering på Malmö universitet. Där var det lite mer fokus på marknadsföring, storytelling och skrivande för olika medier, vilket var kul att testa på. I en av kurserna fick vi även jobba lite med webbprogrammering och jag blev snabbt sugen på att lära mig ännu mer! Så efter språkkonsultexamen gick jag en utbildning i webbutveckling på yrkeshögskola. Ett plus var att jag kunde använda en av inlämningsuppgifterna från webbkursen på universitetet som antagningsprov när jag sökte in till utbildningen.
Det kanske låter lite udda att kombinera språkkonsultexamen med yrkeshögskoleexamen i webbutveckling, men det har faktiskt fungerat över förväntan. I den tjänst jag har just nu är det en stor fördel att jag både kan skriva webbtexter och samtidigt har koll på de lite mer tekniska delarna av webbplatsen. Till exempel om vi behöver ta fram någon ny teknisk funktion eller modul och hur den i så fall ska se ut och fungera, både för redaktören och för användaren.
Hade du någon praktik? Vad gav det dig?
Jag har haft tre praktikperioder. Under Språkkonsultprogrammet praktiserade jag på en kommunikationsbyrå där jag höll i en klarspråksutbildning. Det var rätt utmanande att hålla i en sådan utbildning för personer som dagligen arbetar med texter och skrivande, men det var också lärorikt.
De andra två praktikerna hade jag på två olika webbyråer under webbutvecklingsutbildningen. Under den ena praktiken fick jag mestadels skriva användarmanualer till webbplatser som byrån tog fram, så där kom språkkonsultstudierna väl till pass!
Det var väldigt nyttigt att göra praktik. Genom praktiken kom jag exempelvis fram till att jag inte ville jobba på byrå, i alla fall inte som första jobb efter examen. Men man ska förstås aldrig säga aldrig.
Hur tog du klivet över till yrkeslivet efter examen?
Efter Språkkonsultexamen började jag direkt studera webbutveckling på yrkeshögskola. Två år efter det tog jag yrkeshögskoleexamen under våren och på hösten hade jag jobb på Malmö stad! Det gick väldigt snabbt, men jag hann ändå oroa mig en hel del för hur jag skulle lyckas kombinera mina båda utbildningar i yrkeslivet. Jag tyckte själv att det fanns en röd tråd, men var osäker på om någon arbetsgivare skulle se det på samma sätt. Som tur var skulle Malmö stad göra en nysatsning på sin externwebb och utannonserade en projektanställning där det verkade som de hade behov av någon med kompetens inom både skrivande och webb. Så jag sökte och fick jobbet som sedan gick över till att bli en fast anställning!
Vad gör du en dag på jobbet?
Jag har ganska varierande arbetsuppgifter. På externwebben har jag ett övergripande ansvar för de webbsidor som innehåller information Malmöborna behöver för att kunna utföra sina ärenden med kommunen. Det kan handla om allt från att söka bygglov till att söka plats på förskola. Jag ser bland annat till att innehållet är överskådligt, tydligt och enkelt att hitta. Jag lägger en hel del tid på att granska, tillgänglighetsanpassa, bearbeta och skriva om textinnehåll så att det fungerar för mottagargruppen, syftet och kontexten.
Ofta länkar webbsidorna jag jobbar med till e-tjänster där Malmöborna ska utföra sina ärenden, som till exempel kan handla om att skicka in en ansökan. Därför granskar jag och en kollega alla e-tjänster som byggs i vår självserviceplattform innan de lanseras. Jag kontrollerar både att e-tjänsten är användarvänlig och att vi till exempel använder samma begrepp som på webbsidan. Det är viktigt att kunna växla mellan att se detaljerna och helheten, med målet att mottagaren ska kunna utföra sitt ärende så smidigt som möjligt. En e-tjänst kan vara hur tekniskt funktionell som helst men uppfyller inte sitt syfte om frågorna och språket är obegripliga. En webbtext kan vara fullt begriplig, men den kommer inte uppfylla sitt syfte fullt ut om mottagaren inte kan fullfölja sitt ärende i e-tjänsten den länkar till. Så arbetar du med mottagaranpassning är det viktigt att se detaljerna i båda delarna och också hur de fungerar tillsammans som en helhet.
Jag försöker också samarbeta med stadens kontaktcenter så mycket det bara går, eftersom det oftast är dit Malmöborna hör av sig med sina frågor. Kontaktcenter sitter alltså på otroligt mycket värdefull kunskap om Malmöbornas behov. Den kunskapen är såklart ovärderligt när man ska skapa bra webbinnehåll med Malmöborna som målgrupp.
Utöver arbetet med externwebben och e-tjänsterna stöttar och vägleder jag också redaktörerna på stadens förvaltningar i deras webbprojekt. Jag utbildar också nya redaktörer i vår plattform och ger lite mer teknisk support. Ibland layoutar jag webbsidor, testar nya funktioner och har nära dialog med externwebbsansvarig och våra utvecklare gällande vad som ska utvecklas härnäst. Sedan är jag som sagt också delaktig i klarspråksarbetet som en kollega projektleder. Där är vi precis klara med att spela in introduktionsfilmer i klarspråk och planerar att ta fram ännu mer utbildningsmaterial till intranätet. Ingen dag är den andra lik och det är ofta fullt upp – men på det stora hela är jobbet väldigt roligt och givande!
Januari 2025