Katarina, projektledare och kommunikatör
En bred utbildning som förbereder dig på många situationer och miljöer
Katarina tog examen från Språkkonsultprogrammet 2016 och såg fram emot att äntligen få komma ut i arbetslivet. Nu använder hon sina kunskaper om mottagaranpassning och textanalys i arbetet som projektledare och kommunikatör. Hon rekommenderar andra att välja en bred utbildning och sedan anpassa den efter sitt eget intresse så mycket det går.
Vad gör du en dag på jobbet nu?
Jag arbetar som projektledare och kommunikatör på ett företag som tar fram utbildningar och verktyg inom främst spelansvar och spelproblematik. En vanlig dag har jag kontakt med kunder, skriver artiklar och informationstexter om våra produkter och ser till att våra projekt flyter på som de ska. Ganska ofta får jag testa på något nytt som jag inte gjort tidigare och det är nog det bästa av allt.
Vad skulle du rekommendera blivande studenter att tänka på när de väljer sin utbildning?
Våga välja något du tycker är roligt OCH givande. Ämnet kommer vara ditt huvudsakliga huvudbry under hela studietiden – kanske under hela ditt liv – så välj inte bara utifrån vad du borde utan också utifrån vad du vill. Fundera över vad är du för sorts person. Är du en person som behöver extern motivation för att göra något eller räcker tanken på att studierna kommer ta dig dit du vill? Jag tillhör den första kategorin och hade svårt att motivera mig själv att studera men efter lite praktik fick jag se vad jag faktiskt kunde göra med utbildningen och då gick det lättare. Om du tillhör den andra kategorin: grattis!
Skulle du rekommendera andra att läsa Språkkonsultprogrammet?
Ja – framförallt om man vill arbeta med kommunikation på något sätt. Det är en bred utbildning som förbereder en inför flera olika situationer och miljöer. Både praktik och den valbara terminen gör att man kan skräddarsy sin egen utbildning i viss mån och styra den mot det man är intresserad av.
Hur har du kunnat använda dina studier i yrkeslivet?
Det jag har haft absolut mest nytta av från utbildningen är de sociala aspekterna av språk: hur olika sätt att uttrycka samma sak påverkar mottagaren på olika sätt. Praktiken gav mig också väldigt mycket på så sätt att jag fick applicera mina kunskaper i praktiken. Systemisk-funktionell grammatik har givit mig oväntat mycket också, eftersom det är ett jättebra verktyg för att analysera texter ur ett mottagarperspektiv.
Hur upplevde du övergången från studier till arbetsliv?
Mitt första jobb var en projektanställning inom en ideell organisation. För mig var det underbart att gå över till arbetslivet: äntligen kunde jag göra något med mina studier som inte bara gynnade mig själv och min akademiska bana.
Februari 2019, uppdaterad februari 2020