Katarina, projektledare och kommunikatör

Det är en bred utbildning som förbereder en inför flera olika situationer och miljöer. Både praktik och den valbara terminen gör att man kan skräddarsy sin egen utbildning i viss mån och styra den mot det man är intresserad av.


Katarina tog examen från Språkkonsultprogrammet 2016 och såg fram emot att äntligen få komma ut i arbetslivet. Sedan dess har hon använt sina kunskaper om mottagaranpassning och textanalys som projektledare, kommunikatör och skribent. Hon rekommenderar andra att välja en bred utbildning och sedan anpassa den efter sitt eget intresse så mycket det går

Vad skulle du rekommendera blivande studenter att tänka på när de väljer sin utbildning?

Våga välja något du tycker är roligt OCH givande. Ämnet kommer vara ditt huvudsakliga huvudbry under hela studietiden – kanske under hela ditt liv – så välj inte bara utifrån vad du borde utan också utifrån vad du vill. Fundera över vad är du för sorts person. Är du en person som behöver extern motivation för att göra något eller räcker tanken på att studierna kommer ta dig dit du vill? Jag tillhör den första kategorin och hade svårt att motivera mig själv att studera men efter lite praktik fick jag se vad jag faktiskt kunde göra med utbildningen och då gick det lättare. Om du tillhör den andra kategorin: grattis! 

Skulle du rekommendera andra att läsa Språkkonsultprogrammet?

Ja – framförallt om man vill arbeta med kommunikation på något sätt. Det är en bred utbildning som förbereder en inför flera olika situationer och miljöer. Både praktik och den valbara terminen gör att man kan skräddarsy sin egen utbildning i viss mån och styra den mot det man är intresserad av. Jag kombinerade min språkkonsultexamen med 90 hp litteraturvetenskap. Det var kul och givande, men när jag ser tillbaka hade jag också gynnats av att läsa pedagogik och/eller engelska.

Hur har du kunnat använda dina studier i yrkeslivet?

Jag har haft nytta av mycket och såhär några år in i arbetslivet skulle jag nog säga att det allra bästa var att jag blev så prestigelös i mitt skrivande efter alla vändor av granskningar, oppositioner och kritik. Eftersom jag arbetar med nya kunder varje månad måste jag kunna anpassa min tonalitet och språkbruk på både engelska och svenska så att kunden blir nöjd. Man träffar inte alltid rätt och det har jag inga problem med. Men jag skulle också säga att de sociala aspekterna av språk och systemisk-funktionell grammatik har givit mig jättemycket eftersom jag fått verktyg för att analysera mina egna texter utifrån.

Hur upplevde du övergången från studier till arbetsliv?

Mitt första jobb var en projektanställning inom en ideell organisation. För mig var det underbart att gå över till arbetslivet: äntligen kunde jag göra något med mina studier som inte bara gynnade mig själv och min akademiska bana. Just nu gör jag ju det omvända och går från arbetsliv till studier. Förhoppningsvis har jag lite bättre disciplin nu än när jag var 23. Disciplin får man ju absolut i arbetslivet och det kan nog gynna mig nu.

Vad gör du en dag på jobbet nu?

Just nu har jag två huvudsysslor. Jag driver mitt eget företag, CreaWrite, och så är jag student på nytt. När jag blev varslad för andra gången på tre år bestämde jag mig för att det var dags att byta bana. Så jag startade mitt företag som ett sätt att försörja mig under studietiden, och nu jobbar jag halvtid med att skriva manus till digitala utbildningar, göra pedagogiska analyser, producera i Articulate Rise och hålla workshops om manusförfattande. Det är fortfarande något av det roligaste jag vet.

Februari 2019, uppdaterad mars 2025

Katarina Molander

Om Katarina

Namn: Katarina Molander
Ålder: 27
Bor: Trelleborg
Yrke: Projektledare och marknadskommunikatör
Studerat: Språkkonsultprogrammet

Fler porträtt ...

Sidansvarig: anna_w.gustafssonnordlund.luse | 2025-04-02