Anna, språkkonsult
Jag trodde aldrig att det fanns 29 andra människor som tyckte det var lika roligt som jag att prata om genitivattribut eller substantiveringar, men ack så fel jag hade!
Anna Grytzell läste den första omgången av språkkonsultprogrammet, och tog examen 2016. Efter jobb som bland annat kommunikatör på Region Skåne arbetar hon nu som språkkonsult på företaget Språkkonsulterna.
Hur har du kunnat använda dina studier i yrkeslivet?
Jag använder mig varje dag av det jag lärde mig på Språkkonsultprogrammet. Som kommunikatör vid Region Skåne arbetade jag med att göra om krångligt läkarspråk till användarvänligt språk som patienter eller anhöriga kan läsa och förstå utan problem. Till exempel är det svårare att förstå "Efter operation mobiliseras patienten snabbt" än "Efter din operation kan du snabbt komma upp och gå". Då kommer grammatiken och alla skrivarkurser vi läst väldigt väl till pass! Jag har hållit i många klarspråksworkshops. En workshop anordade jag tillsammans med en gammal klasskompis från Språkkonsultprogrammet, som då var min kollega! När vi planerade den märkte vi hur mycket av allt vi lärt oss på programmet som snabbt bubblade upp till ytan och gjorde det lätt att förklara språkregler som vid första anblick annars kan verka ganska krångliga.
Jobbet på Språkkonsulterna gör att jag får aktivera alla sidor av min utbildning. Jag gör allt från att hålla kurser till att redigera text och skriva återkoppling till skribenter. Just nu är jag uthyrd som kommunikatör till ett nationellt projekt om säkerhet i kollektivtrafiken. Där arbetar jag med att övergripande planera projektets kommunikation, och ska så småningom även skriva de texter som ska ut till resenärer och personal. Projektet handlar om att förebygga terrordåd, och vad man ska göra om ett sådant inträffar. Det känns både bra och spännande att få använda sina kunskaper från programmet till så viktiga saker!
Hur hamnade du på Språkkonsultprogrammet?
Ända sedan jag var kanske sex år har jag sagt att jag vill jobba med att skriva. Först brukade jag säga att jag ville bli författare, eftersom jag älskat att läsa och skriva berättelser så länge jag kan minnas. Jag var ganska säker på att journalistik inte var något för mig, eftersom jag helst inte ville skriva om något laddat eller politiskt. Jag tyckte mest bara om att formulera ord och meningar, och så är det fortfarande. När jag väl läste om Språkkonsultprogrammet som då skulle börja för första gången i Lund, insåg jag att det var precis det yrke jag alltid letat efter. Då hade jag egentligen planerat att flytta från Lund och plugga någon annanstans, men de planerna fick jag snabbt redigera. Det där med författare ligger fortfarande i bakhuvudet dock – kanske blir det en roman någon dag?
Hur var första dagen som ny student? Hur upplevde du studietiden överlag?
Spännande. Jag var väldigt förväntansfull och kände mig stolt för att jag kommit in på ett program där man inte bara behövde bra betyg utan faktiskt behövde visa att man skulle klara av det genom att skriva ett intagningsprov. Att träffa alla klasskompisar som var precis lika språknördiga som jag var otroligt kul. Jag trodde aldrig att det fanns 29 andra människor som tyckte det var lika roligt som jag att prata om genitivattribut eller substantiveringar, men ack så fel jag hade! Vi kom varandra väldigt nära, och vi till och med festade nördigt – våra förfester bestod av dialektbattles och diskussioner om lingvistik. Jag tyckte alltid väldigt synd om eventuella utomstående som satt där i någon soffa och förbryllade betraktade detta högst alternativa sätt att fira helg.
Hur tog du klivet över till yrkeslivet efter examen? Hur upplevde du övergången från studier till arbetsliv?
Det var inte helt lätt att hitta jobb inom branschen efter examen, tyvärr. Det är hög konkurrens om jobben som kommunikatör – ett yrke där man oftast ska kunna mer än att ”bara” skriva. Det kan handla om grafisk design, mediakontakt eller projektledning. Ett tips är därför att läsa till några kurser som kan göra att du sticker ut från mängden och som gör dig mer attraktiv på arbetsmarknaden. Om du kan är det därför bra att först satsa på något annat jobb än just kommunikatör i början; kanske finns det något jobb som skribent, marknadsförare eller något annat. Det finns oftast många jobbannonser, man måste bara prova med lite olika sökord för att hitta sådant som är relevant. När man ansöker gäller det att vara bra på att belysa de kunskaper man har som kan hjälpa en att få jobbet. Jag hade tur och fick under alla tre somrar på programmet sommarjobb som korrekturläsare på Aller media. Efter examen har jag jobbat med lite av varje, bland annat museiguide. Jag fick en tjänst som studentmedarbetare på Lomma kommun, där jag fick jobba tillsammans med kommunikationsteamet och lärde mig väldigt mycket. Efter ett litet glapp fick jag sedan ett vikariat på Region Skåne och nu har jag gått vidare till en fast anställning hos Språkkonsulterna.
Även om det inte är helt lätt vill jag verkligen rekommendera alla som brinner för språk och skrivande att läsa Språkkonsultprogrammet. Studietiden var rolig och lärorik, och att sedan få jobba med det man tycker om är otroligt givande! Dessutom kan man testa många olika branscher i arbetslivet eftersom alla behöver bra texter.
Februari 2019, uppdaterad oktober 2022