Forskning
Latin
Forskningen i latin har huvudsakligen historisk-filologisk inriktning och bedrivs inom alla latinets huvudperioder, antiken, medeltiden och den tidigmoderna perioden.
Forskningen inom antik prosa har metaforteoretisk inriktning och har syftat till att kartlägga de mönster som mer eller mindre medvetet kan ha styrt romarnas sätt att uppfatta verkligheten (Aron Sjöberg). En avhandlingstitel som Sjöblads vitsiga Metaphors Cicero lived by – The Role of Metaphor and Simile in De senectute ger en god bild av vad denna forskning syftar till. Forskningen har gett nydanande resultat och fördjupat förståelsen för hur metaforer och liknelser fungerar. Glädjande nog har arbetet redan på kort tid fått gott genomslag.
Vad gäller poesi var det tidigare Vergilius och isynnerhet Aeneidens sjätte sång som stod i fokus för forskningen (Arne Jönsson).
Numera gäller forskningen en annan av de stora augusteiska diktarna, Ovidius. Latinet har ett avhandlingsprojekt (Martina Finnskog) som har fokus på dennes diktverk Epistulae Heroidum, som alltså består av fiktiva brev skrivna av mytologiska figurer. Undersökningen syftar till att med hjälp av klassisk retorisk teori och framför allt genom studier av den retoriska övningen ethopeia (konsten att karaktärisera olika gestalter) ge en viktig nyckel till tolkningen av dikterna, dess ramar och villkor. Med detta som utgångspunkt undersöks karakteriseringen av brevskrivarna, hur de framställer sig själva, vad som skiljer och förenar dem och med vilka medel Ovidius gestaltar detta. Forskningen bedrivs I samarbete med retorikämnet (Anders Sigrell).
Anders Piltz, professor em. i latin och katolsk präst, har blivit välkänd i vida kretsar som forskare och kultur- och samhällsdebattör.
Hans forskning gäller främst latinsk textkritik och analys av medeltida teologiska och filosofiska texter. Han har utgivit bl a Heliga Birgittas biktfader magister Mathias' Homo conditus och Studium Upsalense, föreläsningsanteckningar från det medeltida Uppsala universitet. Hans bok Medeltidens lärda värld (Stockholm 1978, flera senare upplagor, översatt till tyska och engelska) har blivit ett standardverk om studier och undervisning vid medeltida universitet och skolor; hans idéhistoriska studier Mellan ängel och best – människans värdighet och gåta i europeisk tradition har sett tre upplagor. Han blev hedersdoktor vid teologiska faktulteten, Uppsala universitet, 2003, som erkänsla för sin breda idéhistoriska och teologiska forskning.
Ett ytterligare vittnesbörd om bredden i hans forskning är att han under de senaste åren forskat kring den vetenskapliga terminologin i det senmedeltida latinet. Det är denna terminologi som sedan flutit in i de moderna språken och utgör den självklara gemensamma terminologin inom de olika vetenskaper som den ena efter den andra växte fram under tidigmodern tid.
Anders Piltz är också aktiv samhällsdebattör och har publicerat en rad böcker och artiklar i religiösa och teologiska frågor.
Han är huvudansvarig för nyutgivningen av det katolska stiftets mässbok och psalmbok.
Flera olika projekt arbetar med utforskandet av den tidigmoderna periodens latin. Flera av latinämnets forskare och doktorander har tyngdpunkten i sin forskning inom detta område.