Kurs
Kurs 60 högskolepoäng • TVPA10
Kursen ger en orientering om teaterns och teatervetenskapens begreppsbildning genom tiderna samt om drama-, handlings- och föreställningsanalys. Texter och uppsättningar från olika tider behandlas. Kursen ger en inblick i scenisk handling och olika metoder för rollgestaltning. Den ger också tillfälle att studera aktuella uppsättningar och hur en teaterföreställning kommer till och mottags. Särskild vikt läggs vid skriftliga uppgifter där man tränas i att analysera uppsättningar samt reflektera över arbetet på en teater. Därigenom ges en introduktion till de yrkesfunktioner som teatern rymmer. Man övas också i att skriva program, recensioner och projektansökningar. Genom hela kursen finns ett nutids- och genusperspektiv. Delkurs 1. Teaterns former och teatervetenskapens grunder, 7,5 högskolepoäng Delkurs 2. Scenisk handling, 7,5 högskolepoäng Delkurs 3. Skådespelaren och rollen, 7,5 högskolepoäng Delkurs 4. Föreställningen och publiken, 7,5 högskolepoäng Delkurs 5. Teater genom tiderna, 7,5 högskolepoäng Delkurs 6. Teater i samhället, 7,5 högskolepoäng Delkurs 7. Teater i praktiken, 7,5 högskolepoäng Delkurs 8. Att tala och skriva om teater, 7,5 högskolepoäng
Teater i teori och praktik TVPA10 (60p).
Utbildningen undersöker ett nytt kunskapsområde, där de traditionella utbildningarna i teatervetenskap och scenkonst gemensamt söker en förståelse för teaterns praktik och roll i samhället. Undervisningen sker till lika delar på Språk- och litteraturcentrum i Lund och på Teaterhögskolan i Malmö.
I kursen ?Teater i teori och praktik? utforskar du praktiskt bl.a. skådespelarens, regissörens, dramaturgens och kritikerns arbete. Man prövar olika analysverktyg på den dramatiska texten ? också genom att själv gestalta den sceniska situationen. Genom att följa det praktiska arbetet på olika teatrar ges möjligheter till att förstå hela den skapande process som leder fram till en färdig teaterföreställning.
Du, som vill orientera dig i teaterns praktiska och teoretiska fält, får en god inblick i hur en teaterföreställning skapas, teaterns olika yrkesroller, en överblick över teaterproduktionens samhälleliga villkor och kunskaper i teatervetenskaplig teori. Dessutom läggs stor vikt vid att skriftligt och muntligt kunna kommunicera de kunskaper du får under kursens gång.
?Teater i teori och praktik? ger en god grund för att arbeta som kritiker, kulturskribent eller dramaturg, samt en insyn i teaterns konstnärliga arbetsfält.
Grundläggande behörighet samt Samhällskunskap A och Historia A.
Kurstillfälle:
vårterminen 2013
Termin:
2
Studiesätt:
heltid,
dagtid
Kursperiod:
2012-09-03 – 2013-06-09
Behörighet:
Grundläggande samt Historia A, Samhällskunskap A (områdesbehörighet 1)
Lärare:
Rikard Loman
Information om ingående delar
- Teaterns former och teatervetenskapens grunder , 7,5 hp
- Scenisk handling , 7,5 hp
- Skådespelaren och rollen , 7,5 hp
- Föreställningen och publiken , 7,5 hp
- Teatern genom tiderna , 7,5 hp
- Teater i samhället , 7,5 hp
- Teater i praktiken , 7,5 hp
- Att tala och skriva om teater , 7,5 hp