Kurs
Kurs 30 högskolepoäng • SVEK02
I kandidatkursen får du möjlighet att både bredda och fördjupa dina kunskaper om svenska språket och forskning om andraspråksinlärning.
Kursens innehåll
I delkursen Andraspråksinlärning i ett vetenskaplig perspektiv får du en god inblick i nyare forskning om andraspråksinlärning, med fokus på såväl resultat som hypoteser och resultat. Delkursen ges under andra hälften av terminen och då introduceras också vetenskaplig teori och metod som förberedelse till uppsatskursen. I uppsatskursen, som ges under våren, lär du dig att självständigt urskilja, formulera och ur olika aspekter diskutera vetenskapliga problem samt föreslå lösningar. Samtidigt befäster du din skicklighet i att använda svenska i tal och skrift, i synnerhet inom den vetenskapliga genren.
Under första hälften av terminen finns utrymme för en valbar delkurs inom ramen för ämnena svenska och svenska som andraspråk. Under hösten 2022 kan du välja mellan följande delkurser:
Ordinlärning och ordförrådets utveckling i andraspråkssvenska: I kursen ges en introduktion till aktuell forskning, teorier och metoder för ordinlärning i ett andraspråk. Särskilda svårigheter för ordinlärning i svenskan tas upp. Du får, med hjälp av olika metoder för att bedöma ordförrådets utveckling, genomföra egna bedömningar av autentiska texter. Du får också träna på att känna igen lexikala svårigheter utifrån olika texttyper med fokus på läromedel. Schema och litteraturlista finns på kurshemsidan för SVEC31: www.sol.lu.se/kurs/SVEC31/HT2022/
Grammatik i teori och praktik: Kursen bygger vidare på och fördjupar dina grammatikkuskaper från grundläggande nivåer. Utifrån traditionell grammatikanalys, med Svenska Akademins grammatik som källa, utforskar du modern grammatikforskning, särskilt den generativa syntaxens möjligheter. Grammatikens roll i skolundervisningen undersöks och diskuteras. Schema och litteraturlista finns på kurshemsidan för SVEC31: www.sol.lu.se/kurs/SVEB30/HT2022/
Kursens placering
Studieämnet svenska som andraspråk kan läsas som fristående kurser från grundkurs till kandidatkurs (1–90 hp) och kan utgöra huvudområde i examen på grundnivå (t.ex Filosofie kandidatexamen 180 hp). Alla delkurser förutom uppsatskursen kan läsas som fristående kurs om 7,5 hp.
Note that this course requires basic eligibility in Swedish (Svenska 3/Svenska som andraspråk 3 or Tisus). If you are looking for beginner's courses in Swedish, they are called Swedish as a foreign languages/Svenska som främmande språk.
Kurstillfälle:
vårterminen 2023
Termin:
2
Studiesätt:
halvfart,
eftermiddagstid
Kursperiod:
2022-08-29 – 2023-06-04
Behörighet:
Grundläggande samt Svenska som andraspråk: Fortsättningskurs II (SVEC02 eller SVEC03) eller motsvarande kunskaper.
Lärare:
Gunlög Josefsson
Information om ingående delar
- Valbar kurs , 7,5 hp
- Andraspråksinlärning i ett vetenskapligt perspektiv , 7,5 hp
- Examensarbete , 15 hp
- Diskursanalys , 7,5 hp
- Litterär stilistik , 7,5 hp
- Grammatik i teori och praktik , 7,5 hp
- Semantik och lexikologi , 7,5 hp
- Sociolingvistik, fortsättningskurs , 7,5 hp
- Ordinlärn. och ordförrådets utveckling i andraspråkssvenska , 7,5 hp