Kurs
Kurs 7,5 högskolepoäng • SVEF28
Fördjupa dina kunskaper om och färdigheter i svenskans fonetik och uttal
Du som redan har läst den första kursen i Fonetik och uttal kan nu fördjupa dina kunskaper om den moderna svenskans fonetiska och fonologiska egenskaper, på segmentell såväl som prosodisk nivå. Relationen mellan morfologi och prosodi tas upp, och ordförrådet delas in i grupper baserat på ordens prosodiska egenskaper. Du får också inblick i några viktiga geografiska och sociala varieteter.
Du får möjlighet att fördjupa dina kunskaper i ett fonetiskt och/eller fonologiskt specialområde med relevans för den moderna svenskan, som väljs i samråd med läraren. Genom hela kursen läggs mycket fokus på uttalsträning, så att du kan etablera en förståelse för kopplingen mellan de teoretiska begreppen och den fysiska realisationen av språkljuden. Uttalsträningen sker inom ramen för de lärarledda seminarierna såväl som – via inspelning av den egna rösten – i de obligatoriska hemuppgifterna.
Kursens genomförande
Kursen ges på distans med stöd av den nätbaserade lärplattformen Canvas. Kursen innehåller regelbundna lektioner på Zoom på dagtid. Du behöver ha tillgång till en dator med internetuppkoppling, webbkamera och headset under hela kursperioden.
Det ingår 4 till 8 obligatoriska inlämningsuppgifter på kursen som innefattar inspelning av den egna rösten.
Kursens placering
De fem kurserna i ämnet Svenska för studerande med utländsk bakgrund riktar sig till den som redan har behörighet i svenska för högskolestudier, men ändå känner behov av att arbeta mer med språket. Kurserna omfattar 7,5 hp vardera och kan ingå i en examen, men inte utgöra ett huvudområde.
Kurstillfälle:
vårterminen 2024
Studiesätt:
kvartsfart,
distanskurs
Kursperiod:
2024-01-15 – 2024-06-02
Anmälningskod:
LU-76715
Behörighet:
För tillträde till kursen krävs grundläggande behörighet samt godkänt resultat från kursen SVEF24 (Svenska för studerande med utländsk bakgrund: Fonetik och uttal, 7,5 hp) eller motsvarande kunskaper.
Introduktionsmöte: Måndagen den 22 januari kl. 13.15 – 14.00