Kurs
Kurs 9 högskolepoäng • SVEC05
Vilka drag i den svenska grammatiken utgör de största utmaningarna för den som inte har svenska som modersmål? Svaret på frågan är viktig för den som vill undervisa sfi eller svenska som andraspråk, men den ger också intressanta perspektiv till den som är nyfiken på hur svenska språket fungerar.
Undervisning – vårterminen 2020
Dekanen beslutar att
- HT-fakulteterna tillfälligt ska övergå till undervisning och examination på distans med stöd av exempelvis lärplattformen Canvas eller verktyget Zoom. Undantag kan göras med hänsyn till t ex gruppstorlekar. Övergången ska ske med start den 18 mars 2020 och ska gälla till dess att rekommendationerna med anledning av coronaepidemin ändras.
Kursen riktar sig till dig som redan undervisar – eller vill undervisa – i skolämnet svenska som andraspråk eller sfi, eller är intresserad av det akademiska ämnet svenska som andraspråk.
Kursens innehåll
Kursen behandlar svenskans struktur (morfologi, syntax, semantik och fonologi) ur ett jämförande typologiskt perspektiv så att du utöver gedigna kunskaper om den svenska språksystemet också ska ha beredskap att möta elevernas olika förstaspråk. Vi fokuserar på de delar av svenskans regelsystem som utgör särskilda svårigheter för andraspråkstalare. Under kursen får du också sätta in kunskaperna i ett undervisningssammanhang.
Kursen ges på helfart, distans under de två sista veckorna i juni och hela augusti, med uppehåll under juli månad. I slutet av augusti ges en obligatorisk salstenta i Lund. Du behöver ha tillgång till en dator med nätuppkoppling, och möjlighet att visa bild och film under hela kursperioden.
I början av kursen förekommer en registreringsuppgift som ska genomföras under utsatt tid. Under kursens gång ska du sedan, självständigt eller i grupp, genomföra 4–6 inlämningsuppgifter som rättas och kommenteras av undervisande lärare. Du behöver vara godkänd på samtliga inlämningsuppgifter för att få delta i den skriftliga sluttentamen i Lund.
Kursen bygger på aktivt deltagande i kursens olika moment och självständiga studier av kursmaterialet. Under hela kursen har du möjligheter att kommunicera med lärare och övriga kursdeltagande. Lärarsvar på frågor av allmänintresse publiceras i ett virtuellt klassrum dit samtliga kursdeltagare har tillträde.
Kursen placering
Studieämnet svenska som andraspråk kan läsas som fristående kurser från grundkurs till kandidatkurs (1–90 hp) och kan utgöra huvudområde i examen på grundnivå (t.ex Filosofie kandidatexamen 180 hp). Denna kurs har liknande innehåll som delkurs 3 inom vår grundkurs i svenska som andraspråk, SVEA14.
Kurstillfälle:
sommaren 2020
Studiesätt:
heltid,
distanskurs
Kursperiod:
2020-06-15 – 2020-08-30
Anmälningskod:
LU-S3161
Behörighet:
Grundläggande behörighet
Kursansvarig:
Axel Svahn