Kurs
Kurs 7,5 högskolepoäng • SVEB19
Vad gör Kerstin Ekman, Sara Stridsberg, Jens Lapidus eller Jonas Jonasson med språket för att trollbinda sina läsare?
Undervisning – höstterminen 2020
Med anledning av regeringens meddelande den 29 maj, att en återgång till campusundervisning är möjlig fr.o.m. 15 juni, gäller följande angående undervisning på HT-fakulteterna under hösten:
- På grund av pågående coronapandemi (covid-19) och de restriktioner som är utfärdade kommer undervisningen för höstens kurser att ha begränsat antal träffar på campus beroende på tillgången på lämpliga lokaler. Till stor del kommer undervisningen att bedrivas på distans. Detaljerad information om vad som gäller för din kurs meddelas nedan.
- I det fall undervisningen ges på campus finns för varje undervisningslokal anvisade in- och utpassager i förhållande till trapphus, korridorer och entréer (in- och utgångar). Tag hänsyn och följ instruktionerna noga. Handsprit ska finnas tillgänglig i alla lärosalar och grupprum.
Var uppmärksam på annorlunda starttider på dina undervisningsmoment. Angivna tider i ditt kursschema gäller.
Är du intresserad av hur det skönlitterära språket ser ut och fungerar? Då är litterär stilistik en kurs för dig. Litterär stilistik är ett ämne som fyller en lucka mellan språkvetenskap och litteraturvetenskap. Här tittar vi inte på litteraturen som verk utan som språk. Hur bygger orden och meningarna upp noveller, romaner, dikter och dramer? Vad gör författaren med språket? I kursen får du använda dina redan inhämtade kunskaper om grammatik och text på analys av skönlitterär text, men du får också lära dig särskilda infallsvinklar och metoder för att fördjupa dina kunskaper. Kursen avslutas med en självständig analys av en skönlitterär text som du själv väljer i samråd med läraren. På kursen lägger vi också vikt vid hur man kan arbeta med skönlitterära texter i skolans värld.
Kursens placering
Kursen ges på fortsättningsnivå och förutsätter att du har läst en grundkurs i språk tidigare och har grundläggande kunskaper i textanalys. Den ges inom ramen för kandidatkursen i svenska, språklig inriktning, men kan också läsas som fristående kurs.
Litterär stilistik kan också läsa på avancerad nivå, antingen inom ramen för masterprogrammet Språk och språkvetenskap (HASPV), eller som fristående kurs (SVEM44). Kursen har då samma innehåll, men mer avancerade kursmål och annan examination. Den kan ingå i en generell examen på såväl grundnivå som avancerad nivå.
Behörighet
För tillträde till kursen krävs genomgången grundläggande kurs som innefattar textanalys.
To be eligible for the course requires the completion of a
course at foundation level which includes the analysis of text.
Kurstillfälle:
höstterminen 2020
Utbildningsform:
både campus/online
Studiesätt:
halvfart,
dagtid
Kursperiod:
2020-11-02 – 2021-01-17
Anmälningskod:
LU-36852
Behörighet:
Grundläggande samt SVEA11, SSLA11, SVEA22 eller annan genomgången kurs på grundnivå som innefattar textanalys
Introduktionsmöte: Måndagen den 2 november kl. 11.00 – 12.00
Lärare:
Lisa Holm