Kurs
Kurs 30 högskolepoäng • SVEA13
Hösten 2017 ges kursen med ny kurskod. Information finns här: http://www.lu.se/lubas/i-uoh-lu-SVEA14
I ämnet svenska som andraspråk behandlas de utmaningar människor ställs inför när de lär sig svenska, men ämnet handlar också om andraspråksforskning i stort, om att kartlägga och förstå vilka faktorer som generellt är viktiga i språkinlärningssituationen, både hos barn och vuxna.
Kurserna i ämnet i Svenska som andraspråk vid Lunds universitet riktar sig i första hand till dig som undervisar eller vill undervisa SFI eller svenska som andraspråk i skolan eller är intresserad av det akademiska ämnet svenska som andraspråk. Om du vill ha en kurs där du kan utveckla din egen språkförmåga ska du leta efter kurser i Svenska för studerande med utländsk bakgrund (om du redan har behörighet i svenska för högskolestudier) eller Svenska som främmande språk (om du ännu inte har behörighet i svenska).
Note that this course requires basic eligibility in Swedish (Svenska 3/Svenska som andraspråk 3 or Tisus). If you are looking for beginner's courses in Swedish, they are called Swedish as a foreign languages/Svenska som främmande språk.
Kursens innehåll
Grundkursen i Svenska som andraspråk behandlar grundläggande aspekter på språkinlärning, språksociologi och tvåspråkighetsfrågor samt språkpolitik och kulturmöten. Kursen ger också en grundlig introduktion till grammatik, semantik och fonetik med tonvikt på andraspråksperspektivet.
Kursen är i grunden en halvfartskurs med i ett eller att par undervisningstillfällen i veckan (16–19), med stöd av nätbaserad lärplattform och digitala verktyg. Det innebär att du behöver ha tillgång till dator med nätuppkoppling för att läsa kursen.
Kursen förutsätter goda kunskaper i svenska, i såväl tal som skrift.
Kursens placering
Studieämnet svenska som andraspråk kan läsas som fristående kurser från grundkurs till kandidatkurs (1–90 hp) och kan utgöra huvudområde i examen på grundnivå (Filosofie kandidatexamen 180 hp).
Kurstillfälle:
höstterminen 2017
Termin:
2
Studiesätt:
halvfart,
eftermiddagstid
Kursperiod:
2017-01-16 – 2018-01-14
Behörighet:
Grundläggande behörighet
Lärare:
Anna Flyman Mattsson,
Mechtild Tronnier
Information om ingående delar
- Språkinlärning i ett andraspråksperspektiv , 6 hp
- Språksociologi, kulturmöten och tvåspråkighetsfrågor , 9 hp
- Svensk grammatik och semantik i ett andraspråksperspektiv , 9 hp
- Fonetik i ett andraspråksperspektiv , 6 hp