Kurs
Kurs 7,5 högskolepoäng • SVAM00
Hur ser svenskans grammatiska och fonetiska system ut i förhållande till andra språk? Vad händer hos någon som lär sig svenska som andraspråk?
Kursens innehåll
Kursen bygger vidare på tidigare kurser i andraspråkets grammatik och fonetik/fonologi. Under kursen fördjupar du dina kunskaper i svenskans grammatiska och fonologiska struktur ur ett jämförande typologiskt perspektiv. Du blir introducerad till teorier om grammatik och fonetik/fonologi inom såväl första- som andraspråksforskning, och du får diskutera dessa i förhållande till olika grammatiska och fonologiska fenomen i svenskan. Du tränas även i att analysera autentiska texter utifrån grammatiska och fonologiska aspekter.
Kursens placering
Kursen ges inom ramen för Masterprogrammet i Språk och språkvetenskap. Kursen ges även som fristående kurs och kan ingå i en generell examen på såväl grundnivå som avancerad nivå.
Studieämnet Svenska som andraspråk kan läsas som fristående kurser från grundkurs till kandidatkurs (1–90 hp) och kan utgöra huvudområde i en examen på grundnivå (t.ex. Filosofie kandidatexamen 180 hp). Utbildning i studieämnet Svenska som andraspråk finns även på avancerad nivå inom Masterprogrammet i Språk och språkvetenskap.
Programtillhörighet: Ingår i Masterprogram i språk och språkvetenskap, Svenska/Nordiska språk
Kurstillfälle:
vårterminen 2025
Studiesätt:
halvfart,
dagtid
Kursperiod:
2025-03-24 – 2025-06-08
Anmälningskod:
LU-76750
Behörighet:
För tillträde till kursen krävs 90 högskolepoäng, varav minst 60 högskolepoäng ska vara i ett språkämne eller lingvistik, eller motsvarande kunskaper. Dessutom krävs Engelska 6 samt Tisus/Svenska 3/Svenska som andraspråk 3 eller motsvarande kunskaper.
- Schemat är ännu inte klart. Mer information visas 2024-12-19.
- Bibliotekets ämnesguide Language and Linguistics
- Bibliotekets ämnesguide Nordiska språk
Second Admission Round
Nationell ansökningsomgång
Vårterminen 2025
Sen anmälan
Öppnar 13 december
Öppna föreläsningar i svenska som andraspråk
Välkommen till våra öppna föreläsningar på Språk- och litteraturcentrum.