Kurs
Kurs 15 högskolepoäng • SVAA22
I fortsättningskurserna får du fördjupa dina kunskaper om flerspråkighet, andraspråksinlärning i klassrummet och analys av andraspråksutveckling.
Note that this course requires basic eligibility in Swedish (Svenska 3/Svenska som andraspråk 3 or Tisus). If you are looking for beginner's courses in Swedish, they are called Swedish as a foreign languages/Svenska som främmande språk.
Vem vänder sig kursen till?
Kurserna i ämnet Svenska som andraspråk vid Lunds universitet riktar sig i första hand till dig som undervisar eller vill undervisa svenska för invandrare (SFI) eller svenska som andraspråk i skolan eller är intresserad av det akademiska ämnet svenska som andraspråk. Kursen förutsätter att du har goda kunskaper i svenska, i såväl tal som skrift.
För att du ska vara behörig till Fortsättningskurs II ska du vara klar med Grundkurs I och Grundkurs II (totalt 30 hp).
Om du vill ha en kurs där du kan utveckla din egen språkförmåga ska du leta efter kurser i Svenska för studerande med utländsk bakgrund (om du redan har behörighet i svenska för högskolestudier) eller Svenska som främmande språk (om du ännu inte har behörighet i svenska).
Vad innehåller kursen?
I Fortsättningskurs II får du i den första delkursen lära dig om grundläggande språksociologiska aspekter med fokus på språkvariation och flerspråkighet. Du får också kännedom om språkpolitik och språkplanering utifrån ett flerspråkighetsperspektiv. Den andra delkursen tar upp olika textgenrer utifrån andraspråkstalares produktion. Du får träna på att analysera och formativt bedöma andraspråkstexter i tal och skrift.
Hur är kursen utformad?
Fortsättningskurs II ges alltid under vårterminen.
Kursen ges på distans med stöd av den nätbaserade lärplattformen Canvas. Kursen innehåller regelbundna lektioner på Zoom. Du behöver ha tillgång till en dator med internetuppkoppling, webbkamera och headset under hela kursperioden.
Kursens undervisningstillfällen ligger på eftermiddagstid, kl. 16–18.
Kursens placering i din studiegång
Studieämnet Svenska som andraspråk kan du läsa som fristående kurser från grundkurs till kandidatnivå (1–90 hp), och ämnet kan utgöra huvudområde i examen på grundnivå (t.ex. Filosofie kandidatexamen 180 hp). Utbildning i ämnet Svenska som andraspråk finns även på avancerad nivå inom Masterprogrammet i Språk och språkvetenskap.
Kurstillfälle:
vårterminen 2025
Studiesätt:
halvfart,
distanskurs
Kursperiod:
2025-01-20 – 2025-06-08
Anmälningskod:
LU-76707
Behörighet:
Grundläggande behörighet samt Svenska som andraspråk: Grundkurs 30 hp eller motsvarande.
Introduktionsmöte: Torsdagen den 23 januari kl. 16.00 – 16.45
Lärare:
Kristoffer Lieng,
Petter Thörnqvist
- Schema
- Tentamensschema
- Canvas Språkvariation och flerspråkighet
- Bibliotekets ämnesguide Nordiska språk
Information om ingående delar
- Språkvariation och flerspråkighet , 7,5 hp
- Text och bedömning , 7,5 hp
Introduktionsmöte
Vårterminen 2025
Torsdagen den 23 januarikl. 16.00 – 16.45
Second Admission Round
Nationell ansökningsomgång
Vårterminen 2025
Sen anmälan
Öppen för sen anmälan
Öppna föreläsningar i svenska som andraspråk
Välkommen till våra öppna föreläsningar på Språk- och litteraturcentrum.