Kurs
Kurs 15 högskolepoäng • SVAA01
Vad innebär det att lära sig språk? Och mer specifikt, vad innebär det att lära sig svenska om man inte har svenska som modersmål? I den här distanskursen inom ämnet Svenska som andraspråk studerar du de utmaningar som människor ställs inför när de lär sig svenska, men du lär dig också om andraspråksforskning i stort, om att kartlägga och förstå vilka faktorer som generellt är viktiga i språkinlärningssituationen, både hos barn och vuxna.
Note that this course requires basic eligibility in Swedish (Svenska 3/Svenska som andraspråk 3 or Tisus). If you are looking for beginner's courses in Swedish, they are called Swedish as a foreign language/Svenska som främmande språk.
Vem vänder sig kursen till?
Kurserna i ämnet Svenska som andraspråk vid Lunds universitet riktar sig i första hand till dig som undervisar eller vill undervisa svenska för invandrare (SFI) eller svenska som andraspråk i skolan eller är intresserad av det akademiska ämnet svenska som andraspråk. Kursen förutsätter att du har goda kunskaper i svenska, i såväl tal som skrift.
Om du vill ha en kurs där du kan utveckla din egen språkförmåga ska du leta efter kurser i Svenska för studerande med utländsk bakgrund (om du redan har behörighet i svenska för högskolestudier) eller Svenska som främmande språk (om du ännu inte har behörighet i svenska).
Vad innehåller kursen?
Första delen av grundkursen i Svenska som andraspråk ger en introduktion till ämnet i samhället som studeras utifrån ett samhälls- och utbildningsperspektiv. Du tränar ditt eget akademiska skrivande och får dessutom kunskap om hur litteracitet utvecklas i ett andraspråk och om läs- och skrivsvårigheter och alfabetisering utifrån läs- och skrivinlärning på modersmålet.
Hur är kursen utformad?
Kursen ges på distans med stöd av den nätbaserade lärplattformen Canvas. Kursen innehåller regelbundna lektioner på Zoom. Du behöver ha tillgång till en dator med internetuppkoppling, webbkamera och headset under hela kursperioden.
Kursens undervisningstillfällen ligger på eftermiddagstid, kl. 16–18.
Kursen examineras med en digitalt övervakad tentamen på distans. Under tentan måste du se till att du har en stabil internetuppkoppling, webbkamera, mikrofon och högtalare (headset får inte användas vid examination). Du måste också ha tillgång till ytterligare en enhet med kamera och tillgång till zoom-appen (helst en mobiltelefon) samt en app för inskanning av dokument. Läs mer om hur det fungerar på vår hemsida: https://www.sol.lu.se/utbildning/zoomtentamen/.
Kursens placering i din studiegång
Det går bra att läsa Svenska som andraspråk: Grundkurs I och Svenska som andraspråk: Grundkurs II under en och samma termin och därmed läsa på helfart, dvs. 30 hp på en termin.
Studieämnet Svenska som andraspråk kan du läsa som fristående kurser från grundkurs till kandidatkurs (1–90 hp), och ämnet kan utgöra huvudområde i examen på grundnivå (t.ex. Filosofie kandidatexamen 180 hp). Utbildning i ämnet Svenska som andraspråk finns även på avancerad nivå inom Masterprogrammet i Språk och språkvetenskap.
Kurstillfälle:
vårterminen 2025
Studiesätt:
halvfart,
distanskurs
Kursperiod:
2025-01-20 – 2025-06-08
Anmälningskod:
LU-76705
Behörighet:
Grundläggande behörighet
- Schemat är ännu inte klart. Mer information visas 2024-12-19.
- Bibliotekets ämnesguide Nordiska språk
Information om ingående delar
- Svenska som andraspråk i skola och samhälle , 4,5 hp
- Akademiskt läsande och skrivande , 3 hp
- Läs- och skrivutveckling på ett andraspråk , 7,5 hp
Second Admission Round
Nationell ansökningsomgång
Vårterminen 2025
Sen anmälan
Öppnar 13 december
Öppna föreläsningar i svenska som andraspråk
Välkommen till våra öppna föreläsningar på Språk- och litteraturcentrum.