Kurs
Kurs 30 högskolepoäng • NODA13
Ska du arbeta eller studera i Danmark? En termin danska ger dig bra förutsättningar att inte bara kommunicera utan också förstå hur samhället fungerar.
Vad innehåller kursen?
Rörligheten inom Öresundsregionen förutsätter att det finns människor med god dansk-svensk språkförståelse. I grundkursen i danska vill vi att du ska bli förtrogen med det danska språket i vid bemärkelse. Du får lära dig att förstå skriven och talad danska samt bygga upp ett stort receptivt danskt ordförråd. I kursen går vi också in på danskans fonologiska och grammatiska uppbyggnad samt på de språkhistoriskt betingade skillnaderna mellan danska och svenska så att din kunskap om danska blir välgrundad. Vi arbetar med danska texter från olika genrer och tolkar och analyserar dessa. En stor del av kursen ägnas åt dina egna färdigheter i muntlig och skriftlig danska. I kursen ingår också en kurs om det danska samhället och den samtida samhällsdebatten.
Kursens placering i din studiegång
Delkurserna inom grundkursen kan även läsas som fristående kurser: Danska: En introduktion 7,5 hp, Muntlig danska 7,5 hp, Skriftlig danska 7,5 hp och Historia, samhälle och kultur i Danmark 7,5 hp. Man måste dock ha läst Danska: En introduktion för att få gå vidare till Muntlig och Skriftlig danska. Du hittar en översikt över hela kursutbudet på institutionens hemsida.
Studieämnet danska kan läsas som fristående kurser från grundkurs till kandidatkurs (1–90 hp) och kan utgöra huvudområde i examen på grundnivå (Filosofie kandidatexamen 180 hp).
Kurstillfälle:
vårterminen 2025
Studiesätt:
heltid,
dagtid
Kursperiod:
2025-01-20 – 2025-06-08
Kursspråk:
danska
Anmälningskod:
LU-73800
Behörighet:
Grundläggande behörighet
- Schemat är ännu inte klart. Mer information visas 2024-12-19.
- Bibliotekets ämnesguide Nordiska språk
Information om ingående delar
- Danska, en introduktion , 7,5 hp
- Muntlig danska , 7,5 hp
- Skriftlig danska , 7,5 hp
- Historia, samhälle och kultur i Danmark , 7,5 hp
Second Admission Round
Nationell ansökningsomgång
Vårterminen 2025
Sen anmälan
Öppnar 13 december