Kurs
Kurs 30 högskolepoäng • LLYU76
Är du yrkesverksam lärare? Vill du bli behörig för att undervisa inom svenska för invandrare (sfi)?
Om kursen
På uppdrag av Skolverket ger vi en kurs i svenska som andraspråk inom Lärarlyftet. Den vänder sig till dig som är yrkesverksam lärare och vill bli behörig att undervisa i svenska för invandrare (sfi). Notera att du måste ha skolhuvudmannens godkännande för att få läsa kursen. Blankett finns på Skolverkets hemsida: https://www.skolverket.se/kompetens-och-fortbildning/larare/kurser-och-ansokan.
Kursen ger teoretisk förankring med tydligt didaktiskt perspektiv i alla de delområden som är nödvändiga för att du ska kunna fungera som lärare i sfi. Kursen omfattar undervisning i mångkulturella miljöer, lärande på ett andraspråk och språkutvecklande arbetssätt. Den ger också en gedigen språkvetenskaplig skolning med god grundförståelse för det svenska språksystemet i ett typologiskt och kontrastivt perspektiv, samt verktyg för att analysera språk grammatiskt och fonologiskt. Språkinlärning och flerspråkighet hos vuxna tas upp, och med utgångspunkt i din egen lärarerfarenhet ges du möjlighet att fördjupa din förmåga att analysera och utifrån aktuella styrdokument bedöma en elevs skriftliga produktion.
Kursens genomförande
Kursen ges på distans med stöd av den nätbaserade lärplattformen Canvas. Kursen ges på halvfart (50 %) under två terminer.
Övrigt om kursen
Kurser inom Lärarlyftet administreras av LUCE: http://www.lu.se/studera/kompetensutveckling-for-yrkesverksamma/lararlyftet.
Kurstillfälle:
höstterminen 2024
Termin:
2
Studiesätt:
halvfart,
distanskurs
Kursperiod:
2024-01-15 – 2025-01-19
Behörighet:
För tillträde till kursen krävs att den sökande är lärare anställd hos huvudman, entreprenör eller folkhögskola, samt intyg om huvudmannens godkännande.
- Schema
- Tentamensschema
- Canvas VT24. Svenska som andraspråk för lärare i SFI, 30hp
- Bibliotekets ämnesguide Nordiska språk
Information om ingående delar
- Introduktion till kommunal undervisning i svenska för invand , 4 hp
- Svenska språket i ett typologiskt perspektiv , 6 hp
- Fonetik och fonologi ur ett andraspråksperspektiv , 4 hp
- Vuxna inlärares andraspråksutveckling , 6 hp
- Språk- och kunskapsutvecklandearbetssätt , 5 hp
- Litteracitet och bedömning , 5 hp
Second Admission Round
Nationell ansökningsomgång
Vårterminen 2025
Sen anmälan
Öppnar eventuellt 15 december