Kurs
Kurs 15 högskolepoäng • LIVR24
I kursen behandlas den franskspråkiga litteraturens utbredning, roll och ställning i den franskspråkiga världen och utanför denna, både ur historisk och nutida synvinkel, samt de källor ur vilka man kan hämta kunskaper om densamma: litteraturhistorier, vetenskapliga och populärvetenskapliga textkommentarer och tidskrifter, bibliografier, internet. Frågan om vad litteraturen är och vad den tjänar för syfte diskuteras genomgående, både ur författarens och läsarens synvinkel. Tyngdpunkten ligger på frågor som rör litteraturens problematiska förhållande till verkligheten, både författarens och läsarens, och litteraturens roll som dialog och mötesplats, i ett transnationellt och mångkulturellt perspektiv.
Dessutom definierar den studerande med hjälp av läraren och kursdeltagarna ett problem att analysera samt sammanställer en korpus omfattande cirka tio litterära verk som skall ligga till grund för en analys av det valda problemet. Utöver den litterära korpusen sammanställer den studerande en kort bibliografi över relevant sekundärlitteratur, såväl litteraturvetenskaplig som allmänvetenskaplig.
Kursen ingår i masterprogrammet i Litteratur – Kultur – Medier inom inriktningen litteraturvetenskap med fördjupning i franskspråkig litteratur. Den ges även som fristående kurs.
Kurstillfälle:
vårterminen 2016
Studiesätt:
halvfart,
dagtid
Kursperiod:
2016-01-18 – 2016-06-05
Kursansvarig:
Björn Larsson
Lärare:
Björn Larsson