Kurs
Kurs 30 högskolepoäng • LIVA22
I delkurs 1 studeras ett övergripande historiskt förlopp, nämligen Romantikens transformationer - från Sturm und Drang till modernismens konsolidering och avmattning under efterkrigstidens första decennier. Ämnet för delkurs 4 kan exempelvis centreras kring en epok, ett författarskap, ett centralt verk eller en grupp av texter. Perspektiv som anläggs kan vara estetiska, genusinriktade, sociala, ideologiska, formalistiska, globala eller strikt geografiskt avgränsade. Delkurs 1, Från förromantik till senmodernism, 15 högskolepoäng Delkurs 2, Litteraturen i offentligheten, 15 högskolepoäng
Litteraturen i offentligheten (31-60 hp)
På den här kursen får du tillgodogöra dig allt sådant som bör ingå i en litteraturvetenskaplig utbildning på grundnivå: du blir förtrogen med centrala verk och linjer i litteraturhistorien, utvecklar din förmåga att tolka litterära texter och förstå deras funktioner i historiens skiftande estetiska och sociala sammanhang, får en grundläggande förståelse av historieskrivningens villkor och bekantar dig med litteraturvetenskaplig teori från äldsta tid till idag. Men eftersom den här kursen är särskilt inriktad på kommunikation om litteratur så tillkommer ett synnerligen viktigt moment. Här går all examination ut på att öka de studerandes färdigheter att förmedla litteraturstudiets kunskap, tolkningspraktik och kritiska perspektiv i olika former och medier. Därför är detta en grundutbildning inte bara i litteraturvetenskap, utan dessutom i litteraturförmedling.
Kursen är upplagd enligt följande:
1. Från förromantik till senmodernism (15 hp)
Det övergripande kulturhistoriska förlopp som studeras i den här delkursen är romantikens transformationer - från Sturm und Drang till modernismens konsolidering och avmattning under efterkrigstidens första decennier, och den stora västerländska litteraturen som infaller däremellan, under realismen, naturalismen och det moderna genombrottet. Detta historiska skeende studeras på sätt som motsvarar delkurs 1, fast med större vikt lagd vid litteraturens funktioner i sitt kulturella sammanhang.
2. Litteraturens offentlighet (15 hp)
Delkursen ger en grundläggande överblick över litteraturens bruksvillkor i offentligheten, hur den produceras, distribueras och konsumeras på bokmarknaden, har viktiga funktioner att fylla inom uppfostran, utbildning och forskning samt utgör en allmänning för samhällets självreflektion i existentiella, ideologiska och estetiska frågor. Kursen fokuserar på de miljöer och sammanhang i offentligheten där förmedling av litteratur och litteraturvetenskap företrädesvis sker: på bokförlag, bibliotek, skolor, universitet, kulturredaktioner och teatrar, i bokhandeln, författarorganisationer och statlig eller kommunal kulturförvaltning. Examinationen sker huvudsakligen genom att en särskild litteraturförmedlande verksamhet i en sådan miljö blir föremål för ett individuellt studium, vilket sammanställs i en rapport. Denna examinationsuppgift må grunda sig på fältarbete eller praktik i den miljö som studien ägnas.
När du vill fortsätta dina studier i litteraturvetenskap på kandidatnivå söker du kursen LIVK01 Litteraturvetenskap och Teatervetenskap, kandidatkurs.
Kurstillfälle:
vårterminen 2008
Studiesätt:
heltid,
dagtid
Anmälningskod:
LU-73521
Introduktionsmöte:
Lärare:
Rikard Loman,
Anders Mortensen,
Karin Nykvist,
Anders Ohlsson,
Rikard Schönström,
Ann Steiner
Information om ingående delar
- Från förromantik till senmodernism , 15 hp
- Litteraturen i offentligheten , 15 hp