Kurs
Kurs 15 högskolepoäng • LINB22
Har du läst allmän språkvetenskap eller språk och vill förkovra dig inom lingvistiken? Då är denna kurs den rätta för dig! Kursen bygger på LINB21 ”Människans språk – uppbyggnad och tillämpning” och ger dig en fördjupning inom några centrala områden av lingvistiken: den mänskliga språkförmågan, världens språk och språkets användning.
Undervisning – vårterminen 2022
Från och med den 9 februari kommer mer undervisning att kunna genomföras på campus. Under en period kommer dock även digitala moment att förekomma. Det är därför viktigt att du är uppmärksam på den information som läraren ger dig och ändringarna i schemat i Canvas och/eller TimeEdit.
I kursen får du inblick i olika aspekter av språkligt beteende (tal, skrift och gest), dess produktions-, perceptions- och förståelseprocesser, samt språkinlärning. Du får kunskap om olika sidor av språk och tal: språklig variation, språkförändring och språklig mångfald. Du får även djupare kunskaper i fonetik då grunderna i talets akustik, prosodi samt fonologisk analys ingår i kursen. Det blir en del praktiska och laborativa moment i kursen när autentiska data analyseras. Genom empiriska arbeten vill vi att du utvecklar din förståelse för lingvistisk teori. Vidare får du bekanta dig med delar ur lingvistens verktygslåda och använda olika typer av språkvetenskapliga forskningsmetoder.
Kursen ingår också som delkurs i Lingvistik, grundkurs (LINA14).
Kurstillfälle:
vårterminen 2022
Studiesätt:
halvfart,
dagtid
Kursperiod:
2022-03-23 – 2022-06-05
Anmälningskod:
LU-75503
Behörighet:
Grundläggande samt Lingvistik: Människans språk - uppbyggnad och tillämpning (LINB21) eller 60 högskolepoäng i något språkämne eller motsvarande kunskaper.
Lärare:
Maria Graziano,
Arthur Holmer,
Mechtild Tronnier
- Schema
- Tentamensschema
- Canvas LINA14 / LINB22
- Bibliotekets ämnesguide Linguistics
- Bibliotekets ämnesguide Lingvistik
Information om ingående delar
- Process och mångfald: Analysuppgift , 3 hp
- Process och mångfald: Hemtentamen , 6 hp
- Process och mångfald: Empirisk undersökn. (skriftlig) , 6 hp
Fonetik
Mer om ämnet, forskning, personal mm.