Kurs
Kurs 30 högskolepoäng • FLRB33
Kursen Tolkning i offentlig sektor I vänder sig både till dig som redan arbetat som tolk och till dig som helt saknar erfarenhet från området. Utbildningen förutsätter att du har goda kunskaper i svenska och persiska.
Obligatoriskt antagningsprov
Du visar att du har de kunskaper i persiska som krävs i ett antagningsprov. Provet är obligatoriskt och genomförs online över Zoom den 2–3 maj, och då behöver du en stabil internetuppkoppling, webbkamera, mikrofon och högtalare. Vi skickar ut kallelse till dig den 25 april. Den som godkänts på det skriftliga provet kallas till ett muntligt prov senare i maj.
Kunskaper i svenska styrker du genom att ladda upp godkänt resultat på Svenska 3/B eller Svenska som andraspråk 3/B. (Godkänt resultat på antagningsprovet gäller inte som behörighet i svenska). Vid detta tillfälle ger vi undantag från kravet på grundläggande behörighet i engelska.
Vem vänder sig kursen till?
Grundkursen Tolkning i offentlig sektor I och fortsättningskursen Tolkning i offentlig sektor II vänder sig till dig som antingen har arbetat som tolk tidigare eller är helt ny på området. Du måste behärska båda dina två tolkspråk väl. Det ena tolkspråket är alltid svenska. Det ingår ingen språkspecifik utbildning i kursen.
Kursens innehåll
Under kursen varvas praktiska övningar med teori. Du får grundläggande teoretisk och praktisk kunskap om tolkning och får arbeta med olika tolkningstekniker. Under de olika delkurserna diskuterar vi etiska frågor som aktualiseras vid tolkning, de regelverk som gäller för tolkar samt hur man arbetar praktiskt med terminologi. Under tolkningsövningarna arbetar du med tolkens egen presentation på båda tolkspråken och med de grundläggande tolkningsteknikerna, kort konsekutivtolkning och anteckningsteknik. Du övar både dialogtolkning på plats och distanstolkning. Du arbetar med tolkning inom områdena socialtjänst, arbetsmarknad, hälso- och sjukvård samt med tolkning vid asylärenden.
Kursen består av fyra delkurser:
- Yrkesetik och professionskunskap, 7,5 hp
- Grundläggande terminologi, 3,5 hp
- Terminologi i praktiken, 4 hp
- Tolkningsteknik och övningar I och II, 15 hp
Merparten av lärarna som undervisar på kursen är själva yrkesverksamma tolkar. Examinationerna består av hemskrivningar, inlämnade ordlistor, två muntliga tolkprov samt analys av egna inspelade tolkningar.
Så här är kursen utformad
Kursen ges på heltid på höstterminer. Den ges på distans, med ca två träffar online per vecka. Distansundervisningen sker med stöd av den nätbaserade lärplattformen Canvas och med regelbundna lektioner på Zoom. All närvaro är obligatorisk. Du behöver ha tillgång till en dator med internetuppkoppling, webbkamera och headset under hela kursperioden.
Efter studierna
Kursen står under statlig tillsyn, och efter ansökan till Kammarkollegiet kan du som är godkänd på kursen stå med i registret över högskoleutbildade tolkar.
Kurstillfälle:
höstterminen 2024
Studiesätt:
heltid,
distanskurs
Kursperiod:
2024-09-02 – 2025-01-19
Anmälningskod:
LU-37034
Behörighet:
Grundläggande behörighet samt godkänt antagningsprov
- Schema
- Tentamensschema
- Canvas FLRB31/33/34: Grundläggande terminologi
- Canvas FLRB31/33/34: Terminologi i praktiken
- Canvas FLRB31/33/34: Tolkningsteknik och övningar I–II
- Canvas FLRB31/33/34: Yrkesetik och professionskunskap I
- Bibliotekets ämnesguide
Information om ingående delar
- Yrkesetik och professionskunskap I , 7,5 hp
- Grundläggande terminologi , 3,5 hp
- Terminologi i praktiken , 4 hp
- Tolkningsteknik och övningar I , 7,5 hp
- Tolkningsteknik och övningar II , 7,5 hp