Kurs
Kurs 30 högskolepoäng • FLRB16
Kursen Tolkning i offentlig sektor I vänder sig både till dig som redan arbetat som tolk och till dig som helt saknar erfarenhet från området. Utbildningen förutsätter att du har goda kunskaper i svenska och ukrainska.
Kursen ger grundläggande teoretisk kunskap om tolkning som social interaktion, som kognitiv process och praktisk verksamhet. Kursen behandlar olika tolkningstekniker, terminologiarbete, tolkens egen självpresentation på båda tolkspråken samt de etiska frågeställningar som är förknippade med tolkning. Den ger också praktisk förtrogenhet med grundläggande tolkningstekniker, dvs. kort konsekutivtolkning utan anteckningar och simultan viskningstolkning.
Kursen ges på helfart med ett distansupplägg.
Delkurser
- Yrkesetik och professionskunskap, 7,5 hp
- Grundläggande terminologi, 3,5 hp
- Terminologi i praktiken, 4 hp
- Tolkningsteknik och övningar I och II, 15 hp
Behörighet
Behörighet för utbildningen är grundläggande behörighet för högskolestudier samt godkänt antagningsprov. Provet består av två delprov, vilka beskrivs nedan.
Delprov 1 består av två moment: femton meningar på svenska som läses upp och vars innehåll ska överföras muntligt till det ukrainska, samt femton meningar på ukrainska som läses upp och vars innehåll ska överföras till svenska. Den sökandes prestation bedöms utifrån kriterierna innehållsåtergivning, uttal och grammatik/språkbehärskning. För varje mening kan man få maximalt 4 poäng (2p för innehållsåtergivning, 1p för uttal och 1p för grammatik/språkbehärskning). För att få godkänt på delprov 1 måste man uppnå minst 50 av 60 möjliga poäng per språkdel.
Delprov 2 består också av två moment: en läsförståelsetext på svenska och en på ukrainska. Texterna behandlar vardagliga ämnen och omfattar cirka 250 ord. Till vardera text finns tio läsförståelsefrågor. Varje svar bedöms efter kriterierna innehåll och språkbehärskning. För varje svar kan man få maximalt 3 poäng (2p för innehåll och 1p för språkbehärskning). För att få godkänt på delprov 2 behöver den sökande få minst 18 poäng av 30 möjliga poäng per språkdel.
När samtliga prov är bedömda sammanställs resultaten. Max antal poäng på antagningsprovet är 180 poäng (120 poäng för delprov 1, 60 poäng för delprov 2). För att klara antagningsprovet måste alla provmoment vara godkända. Sökanden som klarat antagningsprovet, och som därmed har uppfyllt kravet på den särskilda behörigheten rangordnas utifrån deras totala antal poäng. Det är alltså resultaten från antagningsprovet som används vid urval.
Kurstillfälle:
höstterminen 2022
Studiesätt:
heltid,
distanskurs
Kursperiod:
2022-08-29 – 2023-01-15
Anmälningskod:
LU-37036
Behörighet:
Grundläggande behörighet samt godkänt antagningsprov
- Schema
- Tentamensschema
- Canvas FLRB11-16: Grundläggande terminologi
- Canvas FLRB11-16: Terminologi i praktiken
- Canvas FLRB11-16: Tolkningsteknik och övningar I och II
- Canvas FLRB11-16: Yrkesetik och professionskunskap
- Bibliotekets ämnesguide
Information om ingående delar
- Yrkesetik och professionskunskap I , 7,5 hp
- Grundläggande terminologi , 3,5 hp
- Terminologi i praktiken , 4 hp
- Tolkningsteknik och övningar I och II , 15 hp