Kurs
Kurs 9 högskolepoäng • ENGB02
Engelska är det viktigaste språket för kommunikation mellan människor med olika modersmål i vår del av världen. Den som behärskar engelska i tal och skrift klarar sig bättre i arbetslivet och i många andra situationer. Engelska är också det dominerande språket på Internet och inom exempelvis film, TV, musik och datorspel.
Du som har läst engelska i den svenska skolan har en bra grund, men universitetsstudier i engelska kan ta dig ytterligare steg på vägen. I denna kurs får du lära dig mer om skillnaderna mellan engelska och svenska, så att du sedan kan undvika att göra de fel som personer med svensk språkbakgrund ofta gör. Du blir dessutom bättre på att förklara och motivera för andra vad som är korrekt och passande engelska i olika sammanhang. Även du som redan är duktig på engelska kommer alltså att ha nytta av denna kurs.
Kursens innehåll (Engelsk grammatik och översättning, ENGB02)
I denna kurs får du ökade kunskaper om grammatiska begrepp och strukturer i det engelska språket. Du lär dig att analysera språk på olika nivåer och du lär dig många termer som behövs för att diskutera språkliga företeelser. Samtidigt blir du en säkrare språkanvändare med större förståelse för hur man bäst ska uttrycka sig på engelska. Du lär dig också mer om stavning, interpunktion och andra skrivregler. Du får också ökade kunskaper om de viktigaste grammatiska skillnaderna mellan svenska och engelska.
Detta är en distanskurs. Det finns inga undervisningspass då du måste vara närvarande i Lund. Du måste dock vara beredd att skriva de två slutproven på plats i Lund. Dessa prov ligger normalt på en lördag. Anmäl dig inte till kursen om detta är ett problem för dig.
Kursmaterialet består dels av texter på en undervisningsplattform, dels av kurslitteratur i form av tryckta böcker, där Maria Estling Vanneståls A University Grammar of English - with a Swedish Perspective är huvudboken.
Du förväntas lämna in (och bli godkänd på) sex av åtta inlämningsuppgifter. Du väljer själv vilka sex du lämnar in, förutom att den första är obligatorisk. Du får individuell och allmän återkoppling på dina inlämningsuppgifter. En viktig del av kursen är att du ska lära av dina misstag.
Inlämningsuppgifterna behandlar både allmän och engelsk grammatik, och genom hela kursen finns de grammatiska skillnaderna mellan svenska och engelska i fokus. Vissa inslag i inlämningsuppgifterna är rena översättningsövningar, medan andra är av mer analytisk art. Inlämningsuppgifterna som hör ihop med kursens olika avsnitt har följande rubriker/teman: (1) The building blocks of language I: Word class, clause, phrase; (2) The building blocks of language II: Dependent clauses and the internal structure of phrases; (3) Nouns and noun phrases; (4) Verbs and verb phrases; (5) Pronouns; (6) Numerals, prepositions and conjunctions; (7) Adjectives and adverbs; (8) Word order
Detta är en kurs som genomförs helt och hållet på engelska och där alla texter och i princip allt informationsmaterial är på engelska. I avsnittens namn ovan förekommer ett antal ordklasser, men det handlar absolut inte bara om att lära sig vilka ordklasser som finns, utan mer om de grammatiska regler där dessa ordklasser spelar roll.
Förutom den hjälp med att klara av inlämningsuppgifterna som du kan hitta i kursmaterialet, finns även möjlighet att diskutera i ett forum med andra studenter och din lärare. Ibland genomförs även regelbundna chatt-sessioner, där du kan chatta i realtid med din lärare och dina kurskamrater om engelsk grammatik och översättning.
Efter kursen i engelska
Den som läser denna kurs blir bättre på att uttrycka sig ändamålsenligt på engelska, se problem i engelska texter och på att förklara skillnader mellan engelska och svenska. Detta är färdigheter som kan användas av alla som ibland måste använda engelska i sin yrkesutövning, exempelvis kommunikatörer, tjänstemän i offentlig och privat sektor, och personer på företag, myndigheter och organisationer med många internationella kontakter.
Kurstillfälle:
vårterminen 2018
Studiesätt:
tredjedelsfart,
distanskurs
Kursperiod:
2018-01-15 – 2018-06-03
Anmälningskod:
LU-74291
Behörighet:
Grundläggande behörighet + Engelska 6 eller Engelska B (områdesbehörighet 2/A2)
Lärare:
Eva Klingvall
- Kursplan
- Kursplan (på engelska)
- Litteraturlista
- Välkomstbrev till dig som är antagen till ENGB02, V18
Information om ingående delar
- Grammatik , 6 hp
- Översättning , 3 hp