Filmvetenskaplig forskning
Filmvetenskaplig forskning bedrevs från början inom den dramaforskning som emanerade från utbildningsmiljön drama-teater-film, etablerad på 1960-talet av Ingvar Holm. Filmvetenskap är emellertid sedan början av det nya millenniet ett självständigt utbildnings- och forskningsämne, med Erik Hedling som den förste professorn i ämnet. För närvarande består personalen av två professorer, Lars Gustaf Andersson och Ann Kristin Wallengren, fyra lektorer, Elisabet Björklund, Anders Marklund, Anna Mrozewicz och Jonathan Rozenkrantz (varav Björklund och Mrozewicz är docenter). Till miljön är sedan 2024 knuten en postdoktor, Anders Grønlund. Ämnets doktorander bidrar aktivt till verksamheten genom sin egen forskning, men också genom att delta i planeringen och genomförandet av ämnets forskarseminarium.
Flera av de anställda är eller har varit verksamma i utgivningen av såväl svenska som internationella tidskrifter och skriftserier. Anders Marklund är huvudredaktör för Journal of Scandinavian Cinema, en plattform för samverkan utom och inom ämnet. Ämnet filmvetenskap är nationellt sett begränsat till ett fåtal institutioner vilka vi har såväl formellt som informellt utbyte med, alltifrån gemensamma projektansökningar och doktorandseminarier till personalutbyte. Under senare år har särskilt samarbetet med systerinstitutionen i Köpenhamn kommit att vara viktigt och har bidragit till att gemensamma forskningsinsatser riktats mot den moderna skandinaviska filmproduktionen.
Trots att lång tid gått sedan ämnet växte fram ur den lundensiska dramaforskningen finns fortfarande viktiga hållpunkter kvar som emanerat ur det estetiska och historiskt orienterade närmande som då var centralt. Även om de forskningsområden som för närvarande står i centrum för de seniora forskarna kan te sig vitt skilda åt förenas de av gemensamma ansatser att förstå filmen och de rörliga bilderna som historiska, kulturella fenomen. Aktuella forskningsområden är skandinavisk filmproduktion, alternativa filmkulturer, kortfilm och dokumentärfilm, europeisk filmdistribution och filmreception samt digitala medier och tv-spel. Ämnet är till sin karaktär internationellt och såväl forskningsobjekt som forskare kommer i flera fall från andra miljöer än den svenska, men av hävd värnas också en svensk filmhistorisk forskning, grundad på inhemska arkiv och källor. Umgänges- och publikationsspråken är därför både engelska och svenska.